Wat mij als maquettebouwer interesseert en inspireert.

Full Color 3D-print

Het resultaat van een 3D geprinte maquette in full-color blijkt in de praktijk nog vaak tegen te vallen. De techniek wordt steeds beter, dat zal ik niet ontkennen, maar de kwaliteit haalt het nivo van een 'met de hand gemaakte' maquette zeker nog niet. Er zijn dus nog wat verbeterpunten.

De kleuren blijken in de praktijk moeilijk te bepalen. Een opgegeven RAL-kleur kan nogal afwijkend uit de printer komen. Ook kan een zelfde kleur per print of per zijde van een object variëren. De kleuren kunnen na verloop van tijd onder invloed van UV-licht vervagen.

Bij het printen van een maquette met ramen en/of glasgevels blijkt de materialisatie hiervan moeilijk. Een glaskleur is moeilijk te bepalen (zie foto's). De transparantie en reflectie is zoals bij het gebruik van perspex niet aanwezig. In de praktijk heb ik samen mer Arche architectuurpresentaties geprobeerd de technieken te combineren. We hebben een 3D geprinte gevel zelf in kleur gespoten en hierachter een gefreesde kozijnenlaag plus een reflecterende, lichtdoorlatende glaslaag aangebracht. De moeilijkheid blijkt dat de maatvastheid van de 3D print (krimp?) niet overeenkomt met die van de gefreesde gevels. Met wat aanpassingen is toch het beoogde resultaat bereikt.

Full Color 3D-print
Full Color 3D print
Full Color 3D-print
Full Color 3D print
Full Color 3D-print
Helder Perspex glasgevel, gelaserd.
Full Color 3D-print
Helder Perspex glasgevel, gefreesd.
Full Color 3D-print
Combinatie van 3D print met gefreesde Perspex gevel. (Arche)